У данашњој „Читаоници“ представљамо вам књигу „Планинарење с Ничеом“ Џона Кага која је изашла из издавачке куће „Дерета“. Аутор овог остварења, Џон Каг, професор је филозофије на Ловелу у Масачусетсу. Аутор је великог хита „Америчка филозофија: Љубавна прича“.

„Самом себи поставити неку сврху, неки циљ, неко „ради тога“. Па и пропадни због њега – не знам ни за какву бољу сврху него да се пропадне због онога што је велико и немогуће: animae magnae prodigus, записао је Фридрих Ниче у својим „Несавременим разматрањима“, а цитира га Џон Каг на почетку књиге коју данас представљамо.

„Планинарење с Ничеом“ прича je о два филозофска путовања истом маршрутом: једно на које је кренуо Џон Каг, повучени и тихи младић, и седамнаест година касније, сасвим другачији Џон Каг, зрели породични човек, који у драстично измењеним околностима осваја врхове швајцарских Алпа изнад Силс Марије, тамо где је Фридрих Ниче, у медитативним шетњама, својевремено нашао инспирацију за своје најзначајније дело Тако је говорио Заратустра. Оба та путовања подузета су у потрази за суштином Ничеове филозофије, али су закључци до којих је дошао дијаметрално различити, посебно они који се тичу истинске људске природе. Штавише, Каг не тумачи само Ничеову филозофију већ И колико су нам данас, у XXИ веку, блиска Ничеова животна искуства и где би било његово место у савременом друштву да је којим случајем наш савременик. Да ли би његова психичка нестабилност данас можда била појачана или би се мање примећивала? Било да је Каг планинарио сам или са својом породицом, Ниче је на том путу увек био с њим, учећи га да чак и погрешни кораци на најопаснијим путевима могу бити корисни. У питању је стални процес духовног успињања у коме свако од нас може да научи како да постане оно што јесте.