Аудио изложба под називом „Јасеновац: Логор смрти – земља живих“, отворена је у У Спомен – музеју „21. октобар“, 1. септембра 2021. године.

Изложба која је премијерно у априлу и мају приказана у Београду, доноси осам звучних записа и радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац. Поставка је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко – креатори прича.

Према речима Дејана Ристића в.д. директора Музеја жртава геноцида, Јасеновац је представљао један вулкан мржње, нетолеранције, сваковрсног насиља упереног према другом, према нежељеном, према оном који није био потребан на територији геноцида Независне државе Хрватске. Ова аудио изложба је интерактивна, врло лична и интимна, драматична, болна, едукативна и лековита. Она оставља снажан утисак до краја живота, без намере да у нама изазове макар и наговештај мржње или потребе за осветом. Напротив, ова изложба код сваког од нас јача осећај пијетета, саосећања са невиним жртвама и јача културу сећања. Ако је нешто симбол страдања у Другом светском рату, истакао је Ристић, то су свакако Јасеновац и Шумарице. Због тога смо желели да те две трагедије спојимо, макар у ове дане обележавања 80 година од оснивања логора Јасеновац и масакра у Крагујевцу, овде у Шумарицама: