У Храму Светог Саве Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствoвао је, у недељу 4. јула 2021. године, Светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јеротеја (Петровића) у чин Епископа топличког, викара Патријарха српског. Предстојатељу Српске Православне Цркве су саслуживали Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован, Епископ сремски Василије, Епископ будимски Лукијан, Епископ банатски Никанор, Епископ новосадски и бачки Иринеј, Епископ британско-скандинавски Доситеј, Епископ врањски Пахомије, Епископ зворничко-тузлански Фотије, Епископ милешевски Атанасије, Епископ рашко-призренски Теодосије, Епископ крушевачки Давид, Епископ пакрачко-славонски Јован, Епископ тимочки Иларион, Епископ нишки Арсеније, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Силуан, Епископ осечкопољски и барањски Херувим, Епископ ваљевски Исихије, Викарни Епископ стобијски Давид, Викарни Епископ ремезијански Стефан и умировљени Епископ канадски Георгије.

По завршетку Свете архијерејске Литурије, Патријарх Порфирије је на амвону упутио краћу поуку новохиротонисаном Епископу Јеротеју поучавајући га о важности службе коју је примио: „Богољубезњејши, драги у Христу брате и саслужитељу, Владико Јеротеју, читава Црква је данас небо и земља, испуњено радошћу, јер у Цркви не постоји ништа што је појединачно, што се тиче само једног дела, макар тај део био и највећи. У сваком догађају Цркве учествује пуноћа Цркве, зато данас Црква Христова јесте испуњена радошћу, а и ми, нарочито и посебно, јер сте постали део сословија, део Сабора Епископа наше Помесне Цркве. Ви добро знате да је епископска служба служба Христова, а то значи служба Крста Христовог али и Његовог Васкрсења, у тој тајни Крста и Васкрсења садржан је и подвиг и служба и задатак сваког Епископа. Али ако хоћете, браћо и сестре, и сваког хришћанина, али наравно, посебно Епископа зато што је Епископ на месту Христовом, по обличју Христовом. Он је позван да служи спасењу света у Цркви и кроз Цркву“. На крају поуке Патријарх Порфирије је уручио архијерејски жезал Епископу Јеротеју говорећи: „Прими жезал овај да напасаш поверено ти стадо Христово! Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућуј и карањем и кротким васпитавањем, у Христу Исусу Господу нашем“.

Након тога новохиротонисани Епископ Јеротеј је са амвона упутио своју прву архијерејску беседу у којој је између осталог рекао: „Епископ на Светој Литургији стоји на месту Христовом, приносећи Бескрвне жртве у име сабраног народа и, након њиховог освећења Духом Светим раздељује их вернима као Тело и Крв Христову, возглављујући на тај начин Цркву као Тело Христово. Заједно са даровима Епископ, као истински отац који љуби и познаје своју паству, приноси Богу и њихове духовне жртве, молитве, појања, поклоњења, благодарења, славословља и уопште све њихове таленте и дела која Богу од срца приносе и на крају и васцеле животе свих њих“.