У данашњој „Читаоници“ са вама „читамо“ књигу „Дечанске и друге приче“ коју је, са благословом епископа крушевачког господина Давида, иобјавио манастир Светог Луке у Бошњанима. Аутори ове збирке записа и сећања на догађаје из манастира Високи Дечани су архимандрит мр Алексеј Богићевић и Радмила Мишев.

У предговору овој књизи Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован бележи: „Дечанске поруке и поуке, сећања су на време од почетка 70-их година па до краја 20.века, време одрастања и сазревања дечака који је у 12.години дошао у манастир и кроз чији се животни пут, одрастање, згоде и незгоде, прати живот у манастиру и око њега. Сусрећемо велике духовнике, али и стамене ликове горштака, који су били спремни, а животом су то и доказали, да све дају за веру и образ, а веру и образ низашта!“

Митрополит црногорско-приморски г.Амфилохије, такође у предговору, истиче: „Пред нама су записи и сјећања једне повијести о једном времену које тече, о збивањима која се уткивају у људске судбине, првенствено на распетим косовско-метохијским просторима, о личностима уграђениму наше памћење, које нас оплемењују и чине саборним бићима. КОјих тјелесно нема међу нама, а које су непролазно присутне као градитељска радост сретања у Христовој љубави, усађене како у вријеме које се њима овековјечује. Тако и у светиње које су их освештале и обасјале вјечном свјетлошћу“.