ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 25.12.2020.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој седници од 24. децембра 2020. године, донео је одлуку да се заупокојена Саборна Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Иринеју служе 29. децембра 2020. године у Храму Светог Саве на Врачару. Света Литургија ће почети у 9 часова, а парастос ће бити служен после Свете Литургије, око 11 часова.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода
*********
Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије упутио је 22. децембра 2020. године честитку Надбискупу загребачком кардиналу Јосипу Бозанићу поводом празника Божића по грегоријанском календару:

Ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина,
и надјенуће му име Емануил, што ће рећи: С нама Бог.
(Мт. 1,23).

Узорити господине Kардинале,

Неизрецива топлина, несвакидашњи мир и спокојство, испуњена нада, незаслужена љубав, све нас то обузима у чудесној витлејемској ноћи, када се рађа Онај кога свети апостол и еванђелист Матеј назива Емануилом. Предвечни Син Божији постаје ради нас један од нас. Облачи се у људско тело да би нас обукао у силу са висине (Лк. 24,49).

Повијен у пелене и положен у јасле, напојен млеком од силом Вишњега осењене Дјеве Марије, Његове мајке по телу, а наше по духу, открио нам се као Бог који крајњим смирењем улази у саму срж људске егзистенције, да би све што је својом творачком речју превео из небића у биће, коначно и засвагда увео у вечнобитије Царства Божијег. Стога, радујмо се увек и свуда догађају Рођења Христовог у коме се открива тајна нашег ослобођења и освећења.

Радујући се надолазећем Божићу, упућујем Вама, Узорити господине Kардинале и брате у Христу, Вашем свештенству и пастви, у име свих православних хришћана који живе на простору Републике Хрватске и у своје лично име, најсрдачније честитке уз традиционални празнични поздрав:

Мир Божји – Христос се роди!
Срећна и благословена Нова година!

Митрополит је честитао Божић и свим бискупима у Хрватској и Словенији, као и представницима власти у обе државе.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Емисије

Prodajni centar