“Новонастала ситуација изазвана пандемијом, враћа нас у средњи век од кога нас одваја савремена технологија помоћу које се ове године оџава симпозијум византолога, све са намером да још боље упознамо тај исти средњи век. Гледано историјски то није први пут. Човечанство је преживело многе вирусе па и оне који нападају душу и разум људи. Ови последњи су однели више живота од оних првих. Против таквих вируса није и никад неће бити пронађена вакцина. Прошлост човечанства показује сву генијалност Еразма Ротердамског и „Похвале лудости“, каже др Миша Ракоција.

И ове године, у оквиру градске славе, град Ниш, Универзитет у Нишу и Епархија нишка, уз благослов Патријарха српског Господина Иринеја и Епископа нишког Господина Арсенија, организoвали су деветнаести међународни научни скуп византолога “Ниш и Византија” са поднасловом „Похвала истини или Васкрс Византије“.
У данашњем издању, преносимо Вам излагање реферата ПРАВОСЛАВЉЕ И ЛАТИНСКА ЈЕРЕС У ДРЖАВНО-ПОЛИТИЧКОЈ ИДЕОЛОГИЈИ ТЕОДОСИЈА ХИЛАНДАРЦА, аутора Милоша Павловића и ВОЈНИЦИ-СВЕТИ МУЧЕНИЦИ: ПОЗАДИНА ЗАХТЕВА ЗА КАНОНИЗАЦИЈОМ И КУЛТ ПАЛИХ РАТНИКА У ДОБА НИКИФОРА II ФОКЕ, аутора Славише Тубина.