Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ.
Програм ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним идејама које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових пројектних тимова.
Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима.
Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме. Програм омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, да оформе сопствене тимове и да сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима и привредом у Србији и у свету.
Буџет доступан за остваривање овог јавног позива је 24.000.000 евра.
Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније 07.08.2020. године do 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије: https://www.euprava.gov.rs.
О томе ко може конкурисати и у шта је Фонд за науку Републике Србије до сад финансирао, говоримо са Аном Стевановић Здравев, стручном сарадницом Фонда.