У оквиру Октобарских свечаности града Крагујевца, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Историјским институтом из Београда средином октобра је организован округли сто на тему „Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века”.
Намера Центра је била да се овим скупом научни фокус усмери на историју Крагујевца у својеврсном раздобљу транзиције до које је дошло у другој половини 19. века, а која је недовољно истражена тема, уз наду да ће се у наредним скуповима обрађивати различити историјски периоди Крагујевца, што ће се допринети не само бољем познавању историје града, већ и Србије у 19. веку.
У три емисије КГ хрестоматије, од којих је ово друга у циклусу, пренећемо вам делове излагања наших угледних историчара, учесника овог скупа на ову тему.

Мастер архивистике Предраг Илић, историчар из Историјског архива Шумадије у Крагујевцу излагао је на тему „Еснаф абаџијски у Крагујевцу од 1831. до 1910. године”. Скуп је настављен излагањем етнолога антрополога Ненада Карамијалковића из Музеја „21. октобар” на тему „Породица Фиала и зачеци модерне индустрије коже у Крагујевцу”. Историчар др Радомир Ј. Поповић са Историјског института у Београду казивао је о „Крагујевачкој народној скупштини 1846. године”.