У суботу, 21. септембра у крагујевачком Великом парку од 10 до 14 часова радно, како и доликује, обележен је Светски дан чишћења. Организатори и покретачи ове акције код нас били су СББ фондација, покрет „Let`s do it Serbia” и ЈКП Шумадија. Реч је о највећој грађанској акцији чишћења отпада широм света коју и ове године подржава Крагујевац и читава Србија.
Светски дан чишћења је програм глобалне друштвене акције која се одржава већ 10 година широм света у циљу подизања еколошке свести и спровођења трајних промена, како би се окончао проблем епидемије отпада који угрожава нашу планету. Прошле године у акцији Светског дана чишcћења учествовало је 18 милиона људи у преко 158 земаља, када је сакупљено преко 88.500 тона отпада.
У прилогу који следи послушајте изјаве Бојане Благојевић, представнице СББ фондације као иницијатора ове акције, Дубравке Батавељић, професорке биологије у школи „Јован Поповић” која је и на челу Еколошког тима ове школе чијих је 60 ученика учествовало прекјуче у акцији Светског дана чишћења у Великом парку.