Братство крагујевачког Саборног храма, уз благослов шумадијског епископа Јована, организовало је одлазак основаца и средњошколаца из Крагујевца на поклоничко путовање до Свете Горе.
Ђаци су кренули у пратњи својих вероучитеља, наставника и свештеника Саборне цркве, у којој је традиционално пре поласка служен молебан за срећу и здравље на путу и добар повратак по окончању овог поклоничког путовања.
На поклоничко путовање је кренуло 36 ђака, 18 дечака и исто толико девојчица награђених на литерарном и ликовном конкурсу који је расписан у оквиру Госпојинских свечаности.
Дечаци ће у пратњи вероучитеља имати прилику да бораве у манастиру Хиландар, док ће група девојчица боравити у манастиру Каково а затим ће сви заједно посетити друге православне светиње у близини Свете Горе. О рути овог ходочасничког путовања као и његовом значају да се крагујевачки награђени ђаци упознају са светињма, духовношћу, историјом и традицијом својих предака разговарамо са паросима крагујевачког Саборног храма протонамесником Дејаном Лукићем и јерејем Слободаном Савићем који и предводе младе Крагујевчане на овом поклоничком путовању.
У сарадњи са Школском управом свештеничко братство Саборног храма већ седму годину организује поклоничко путовање награђених крагујевачких ученика и посету Хиландару и светињама у Грчкој. По први пут на овом својеврсном ходучашћу је и њихов наставник Миодраг Крстић, веручитељ у основној школи „Ђура Јакшић”. О духовном али и образовном аспекту овог пута разговарамо са њим и награђеним ученицима из школа „Ђура Јакшић” и „Мома Станојловић”.