Промоција тротомне стручне публикације „Обреновићи у музејским и осталим збиркама Србије и Европе“
одржана је у четвртак, 3. новембра у Народном музеју Крагујевац.
Негујући успомену на династију Обреновић, Музејско друштво Србије прихватило је предлог Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца да буде организатор скупа и израде стручне каталошке публикације под називом „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“. Циљ овог пројекта је да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије.
Чланци такође садрже и веома интересантне податке који сведоче о односу Обреновића и појединих крајева Србије, као и поуздана сведочанства о тадашњим људима, како присталицама тако и противницима династије.
Као уредници ове својеврсне едиције потписују се Александар Марушић и Ана Боловић, кустоси Музеја рудничко-таковског краја.
У стручној каталошкој публикацији „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ публикована су три прилога колега из Крагујевца, и то: Бојане Топаловић и Мирослава Бановића, „Заоставштина Обреновић у Народном музеју Крагујевац” Горана Милосављевића, Ненада Карамијалковића и Славка Степановића „Обреновићи у збиркама Историјског архива Шумадије у Крагујевцу” и Јевђе А. Јевђевића
„Обреновићи у приватној колекцији Јевђевић”
У данашњој емисји „Гостопримница” Радија „Златоусти” имаћете прилике да чујете разговоре и изјаве свих релевантних учесника ове промоције као и крагујевачких аутора радова заступљених у овом капиталном зборнику.