Јуче (у пондељак, 22. априла) поводома Дана жртава холокауста и геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима и за време Другог светског рата у Галерији крагујевачког Народног музеје, чак у две пројекције приказан је документарни филм „Завештање” о жртвама геноцида на простору НДХ.
Реч је о филму редитеља Ивана Јовића састављеном од сведочанстава људи који су преживели геноцид у „Независној држави Хрватској” у периоду од 1941. до 1945. године. Током рада на овом капиталном пројекту забележено је 450 сати материјала, 94 интервјуа по прилагођеним методама фондације Шоа, коју је основао познати редитељ Стивен Спилберг. У филму нема наратора, архивских снимака, тумачења од стране историчара. Реч је препуштена искључиво сведочењу жртава које су као деца прошле пакао у логорима НДХ.
Иза овог јединственог филмског споменика стоји Центар за неговање културе сећања Завештање. Центар је почео са радом марта 2012. године и основан је са примарним циљем неговања сећања на жртве геноцида у НДХ: страдале Србе, Јевреје, Роме и антифашисте. Крагујевачкој публици филм „Завештање” представила је Роксанда Алексић, историчарка из нашег Народног музеја.