У понедељак, 11. јула Комисија Министарства културе и информисања, коју је предводила Александра Фулгоси помоћник министра за заштиту културног наслеђа, посетила је Крагујевац, један од десет градова који су ушли у ужи избор за титулу “Град у фокусу“. Реч је о програму Министарства културе и информисања, чији је циљ децентрализација културног живота и јачање капацитета локалних самоуправа у области културе. Од укупно 27 пристиглих пријава, на ужој листи су се нашли Кикинда, Нови Бечеј, Панчево, Зрењанин, Шабац, Кучево, Крагујевац, Ужице, Краљево и Крушевац.

Према речима Миње Обрадовић члана Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, крагујевачки пројекат са којим наше установе и институције културе учествују на овом конкурсу подразумева доста активности. Централна нота пројекта је Крагујевац као престоница модерне Србије, с обзиром на то да се 2018. године навршава 200 година од проглашења Крагујевца за престоницу Србије.

О самом конкурсу „Град у фокусу” као и њиховим плановима за учешће у овом пројекту разговарали смо са: Мињом Обрадовић чланом Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, Наташом Пешић начелницом Градске управе за управљање пројектима, Мирком Демићем директором Народне библиотеке „Вук Караџић”, мр Војом Лучићем директором крагујевачког Театра и Дарком Гавриловићем власником Галерије „Арт”.