Већ готово пола века бави се професионално туристичким радом. Са самим именом Жике Тракића и његовом пословном биографијом „поклапа” се и историја организоване туристичке делатности у граду. Још од гимназијских, феријалних дана путовања су његов живот.
Пре скоро тридесет година Тракић доноси за то време храбру одлуку – да покрене прву, приватну туристичку агенцију у тадашњој СФРЈ „Холидеј”.
Његов став је одувек био да водич мора да анимира групу и омогући јој да посети и обиђе све оно што је значајно да се види на тој тури. Од тог гесла нисмо одустао ни данас, после 50 година.
У време најжешћих санкција и хипер инфлације 1993. године решио је да направи путовање које ће се памтити. Био је то одлазак за Грчку, до Атине, са посетом Солуну, 28. октобра на дан Светог Димитрија, заштитника тога града, када је у цркви била изложена хиландарска Богородица тројеручица, дакле јединствена прилика да је уживо виде и жене којима није дозвољен приступ на Свету гору.
Током својих путешествија Жика Тракић боравио је на многим светим местима и значајним православним светињама и то у многима по чак више пута. Управо с евратио са Крфа где је боравио током Васкршњих празника па су ти утисци још најсвежији.