Професор доктор Милоје Николић преминуо је данас у Београду у 76. години. Милоје Николић, теоретичар музике и диригент, рођен је 1948. године у Крагујевцу. Био је редовни професор на Катедри за теоријске предмете Факултета музичке уметности у Београду, а предавао је и на високим музичким школама у Крагујевцу и Источном Сарајеву, објавио је портал РТК.

Аутор је већег броја научних и стручнх радова из области анализе вокалне музике и познавања вокалне, посебно хорске литературе. Као дугогодишњи диригент београдских хорова Лола и Шпанац, и ГКХ Лицеум добио је већи број награда на фестивалима и такмичењима хорова, а остварио је низ успешних концерата у Србији и у више европских земаља: Шпанији, Енглеској, Француској, Немачкој, Швајцарској, Пољској, Румунији, Мађарској, Словачкој, Бугарској, Чешкој, Русији и у републикама некадашње Југославије.

Оснивач је, уметнички руководилац и диригент Градског камерног хора Лицеум. Оснивач је, аутор основне концепције и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова у Крагујевцу. Један је од иницијатора оснивања међународне хорске асоцијације Балкански хорски форум и члан је њеног Управног одбора. Оснивач је и председник Управног одбора удружења Балкански хорски форум Србија.