САВРЕМЕНА ЧИТАЊА ВЕЛИКОГ ИНКВИЗИТОРА – „Свјетоназор Достојевскога“ др Владимира Дугалића и „Два лица тоталитаризма: Шигаљев и Велики Инквизитор“ др Јована Попова

У данашњој емисији „Арене“ у којој вам преносимо предавања са конференције „Савремена читања Великог Инквизитора“ одржане у Београду, 4. децембра доносимо вам предавања др Владимра Дугалића са Католичког богословског факултета у Ђакову Свеучилишта у Осјеку на тему Tумачење Великог инквизитора у дјелу Николаја Берђајева „Свјетоназор Достојевскога“ као и предавање др Јована Попова са Филолошког факултета у Београду на тему „Два лица тоталитаризма: Шигаљев и Велики инквизитор“.
Иако је у свом зрелом добу Достојевски био искрени присталица царизма, то није подразумевало апологију режима у којем би сваки вид политичке слободе био искључен. Напротив, његова несклоност политичком радикализму и револуционарним идејама проистицали су делом и из страха од успостављања поретка у којем би појединац био претворен у точкић једне антихумане друштвене машинерије, без обзира на идеолошку природу система. На критику једне такве концепције наилазимо у мотивацији лика Шигаљева, главног идеолога криминалног кружока у Злим дусима, рекао је у свом предавању др Јован Попов док је проф. Дугалић говорећи о Великом инквизитору и његову сусрету са шутљивим Кристом отворио низ питања на која и данас тражимо одговоре.

Емисије

Prodajni centar