У оквиру Октобарских свечаности града Крагујевца, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Историјским институтом из Београда средином октобра организован је округли сто на тему „Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века”.
Намера Центра је била да се овим скупом научни фокус усмери на историју Крагујевца у својеврсном раздобљу транзиције до које је дошло у другој половини 19. века, а која је недовољно истражена тема, уз наду да ће се у наредним скуповима обрађивати различити историјски периоди Крагујевца, што ће се допринети не само бољем познавању историје града, већ и Србије у 19. веку.
У три емисије КГ хрестоматије, од којих је ово трећа и завршна у овом циклусу, пренећемо вам делове излагања наших угледних историчара, учесника овог скупа на ову тему.

Историчарка из крагујевачког Народног музеја Бојана Топаловић излагала је на тему „Народне скупштине у Крагујевцу за време друге владавине Милоша и Михаила Обреновића”, скуп је настављен излагањем историчара из Јагодине Нинослава Станојловића, мајстора у представљању историјских минијатура на тему „Стеван Јовановић (1853 – 1876) један заборављени Крагујевчанин” и завршен излагањем историчара Александра Марушича директора Музеја Рудничко-таковског краја из Горњег Милановца на тему „Горња Црнућа – прва престоница Милошеве Србије”.