Непознате особе су на данашњи дан, 13. августа 2003. године, из калашњикова пуцале на српску децу која су се купала у реци Бистрици и убиле Ивана Јововића и Пантелију Дакића. Тешко су ранили Марка Богићевића, Драгану Србљак, Богдана Букумирића и Ђорђа Угреновића. Иван Јововић имао је 19, а Пантелија Дакић 13 година.

За злочин нико није одговарао. Истрага је затворена пре 14 година.

Представници међународне заједнице обећали су тада да ће „преврнути сваки камен да пронађу починиоце“. Убице и даље слободно ходају.

Прекидом истраге, из тужилаштва Еулекса навели су да нису успели да идентификују извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није пронађен нови простор за истрагу.

Родитељи убијене и рањене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Чекајући правду, Срби и даље живе у Гораждевцу, али су трауме саставни део њиховог живота. Нерасветљен злочин у Гораждевцу један је у низу послератних над Србима на Косову и Метохији. Нерасветљени су остали и убиство српских жетелаца у Старом Грацку, страдање 12 Срба у близини Подујева у аутобусу „Ниш експреса“ и други.

извори: портал РТС и јутјуб канали Нерасветљени злочин и Просторни активиста