У сарадњи Матице српске, Банатског културног центра из Новог Милошева, Удружења Суматра, Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Српског народног позоришта, а уз помоћ АП Војводине – Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, по пети пут је одржана традиционална манифестација „Дани Милоша Црњанског“ 28. и 29. новембра 2023. године.
Програм ове манифестације почео је свечаним отварањем изложбе цртежа Баћка Милачића у Фоајеу Матице српске. Изложба „Цртеж сведен на суштину“ биће отворена до 12. децембра 2023.
У уторак, 28. новембра, одржано је уводно предавање „Тумачи дела Милоша Црњанског – Борислав Михајловић Михиз“ Ивана Негришорца.Истог дана, одржано је предавање Будимира Дубака „Милош Црњански и Његош“.
Наредни програм у оквиру ове манифестације окупио је познате писце и песнике. У програму „Писци у Матици српској“ учествовали су Радомир Уљаревић, Будимир Дубак, Владимир Пиштало, Зоран Ђерић и Предраг Бјелошевић. Програм је водила Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик. Истог дана писци су гостовали у новосадским гимназијама и Карловачкој гимназији и разговарали са ученицима о свом делу.

Другог дана манифестације, 29. новембра 2023. године, одржан је округли сто „Роман о Лондону Милоша Црњанског“. Радни део округлог стола отворио је председник Програмског одбора Манифестације „Дани Милоша Црњанског“ др Зоран Ђерић, а своје радове изложили су Александар Петровић, Настасја Писарев, Лидија Мустеданагић и Софија Филипов Радуловић.

„Милош Црњански покреће најдубља питања цивилизације и зато заслужује да смисао његовог дела буде сагледан изван књижевно теоријске обланде. Комунисти су му дозволили повратак у домовину, али теоретичари поникли у њему нису дозволили спој његовог дела са српским заветним и канонским језгром гледајући га махом као суматраисту и глобалисту који је узалуд писао књигу о Светом Сави. Ово предавање је покушај да се мисао Црњанског слободно повеже са кључним питањима човека и његовог света.“, каже проф. др Александар Петровић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, чије излагање у Матици српској Вам преносимо у целини:

У среду, 29. новембра, одржан је програм „Поетско уздарје Милошу Црњанском“. Своју поезију читали су млади песници Милица Шпадијер, Лазар Букумировић, Јелена Марићевић Балаћ, Ленка Настасић, Вања Ковачевић, Тамара Пантовић и Милена Кулић. У музичком програму учествовали су Снежана Танасковић, сопран (класа мр Љиљана Лишковић) и клавирски сарадник Јелена Бошњак (класа др ум. Ирис Кобал, класа корепетиција Валентина Ненашева).

Уследио је наставак манифестације „Дани Милоша Црњанског“ , 30. новембра, када је изведена сценска поставка „Романа о Лондону“ на Камерној сцени Српског народног позоришта.

Изложба слика Софије Јечине „Заборављена сећања“ биће отворена 4. децембра, у 18 часова, у Српском народном позоришту, а 20. децембра у Свечаној сали Матице српске биће уручена награда „Бескрајни плави круг“ Владимиру Пишталу за најбољи роман 2023. године.