На овај одсек има право да се упише ученик/ученица који је завршио основну (нижу) музичку школу, а затим је положио пријемни испит из солфеђа и теорије музике, који се полаже у јуну. По завршетку црквеног одсека, ученици могу уписати Музичку академију (студијске програме: Музичка теорија и педагогогија и Музика у медијима) као и сви остали ученици музичке школе, и наравно, Богословски факултет.
Главни предмет на Одсеку за црквену музику је црквено појање са типиком, чији је циљ да ученик савлада традиционалне напеве по којима се пева у српској богослужбеној пракси, за певницом. Током четворогодишњег школовања ученик ће обогатити своје опште образовање изучавајући предмете: историја хришћанства, Свето писмо Старог и Новог завета, литургика, историја Српске православне цркве са народном историјом, као и стручним предметима. С обзиром да недељни број часова није обиман (свега 6 часова недељно) похађање овог одсека може се сматрати хобијем или додатном активношћу за ученике или студенте, јер се може уклопити са било којом средњом школом или факултетом. Термини часова се договарају индивидуално, у складу са обавезама ученика.
Уз стручне предмете, као што су софеђо, клавир и дириговање, на крају школовања ученик је спреман за „вођење” певнице или дириговање црквеним хором.
Пријављивање за Одсек за црквену музику при средњој музичкој школи у Крагујевцу обиће се од 11. до 14. маја.
Сви заинтересовани кандитати и кандидаткиње могу се за више информација обратити свештенику Драгославу Миловану на телефон 066-318909.