У Народној библиотеци “Вук Караџић“ у Крагујевцу, у петак, 3. новембра Канцеларија за младе града Крагујевца и омладина ЈАЗАС-а, организовали су “Живу библиотеку“, пројекат чији је концепт и циљ промовисање људских права и равноправности, а пре свега борба против предрасуда и стереотипа према одређеним групацијама људи.
Овакав концепт подразумева „живе књиге”, односно – људе који су често мета дискриминације у друштву. Функционише тако што читаоци позајмљују “књигу“ на пола сата, и у односу на праве, књиге у живој библиотеци причају, а читаоци могу да постављају питања и уђу у дијалог. У Крагујевцу је тог петка било седам “живих књига“: жртва породичног насиља, слабовида особа, особа са хендикепом, ХИВ позитивна особа, особа која је преживела рак, хранитељка/усвојитељка и самохрана мајка.
У прилогу који следи послушајте изјаву Стефана Никезића, помоћника градоначелника за унапређење младих у локалној самоуправи, Милице Јовановић, испред Омладине ЈАЗАС-а Крагујевац – као организатора али и причу „живе књиге” Марије Брајковић из Варварина која већ шест година ради као „жива књига” на тему самохраног родитељства.