На позив митрополиита Китруса, Катерине и Платамона господина Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, крајем августа огранизована је десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре три богословије: београдске, нишке и крагујевачке.
Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј који је уз благослов упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.
– Велика је ствар када млади људи представљају свој народ и када се у сусрету са нашим братским народима упознају са њиховом вером и културом и када све оно позитивно понесу са собом и тако унапреде своју веру и своју културу. Наш братски грчки народ одувек гаји љубав према нашем српском народу и те мостове љубави треба чувати и неговати и ја вам желим да се лепо одморите и припремите за почетак нове школске године и да на достојанствен начин представљате нашу свету Цркву, рекао је између осталог Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Из крагујевачке Богословије „Свети Јован Златоусти” на овом поклоничко-едукативном путовању боравило је 15 ученика на челу са професором појања Немањом Старовлахом. У данашњој „Гостопримници” разговарамо са професором Старовлахом и некима од њих (Лазаром Марјановићем, Михајлом Голићем и Ненадом Новићем) о утисцима које су понели са ове несвакидашње „духовне екскурзије”.