Шта повезује стихове: „Но да ми је једно: да постанем валом, да вјечито шумим и да пјевам теби“/ „Моји су очеви где се гусле чују“/ „Сељаче, гољо, ти си прах на поду“/ „Ломан је роде мост на провалији“/“Остајте овде“, „Где је Карађорђе твога народа“/ „Бог је помало све што зари“?

Oсновна тема ове емисије је родољубље у поезији у ширем смислу Шантића и Дучића, с посебним освртом на њихову родољубиву поезију у ужем смислу, те утицај на српску културу кроз часописе у којима су објављивали своје радове и које су уређивали, те покренули заједно. Говорићемо о оним упориштима родољубља који су били важни овим песницима, а то су однос према домовини, завичају, средини којој припадамо по рођењу, слободи, српству, социјалној правди, толеранцији према Другом, везаности за родну груду или одласку у туђ свет, народима и непријатељима… Промовисаћмо културу сећања, али преиспитујући важне теме српског идентитета из угла деветнаестог и двадесетог века, те савременог доба.

У првом издању емисије „МОЈ ДОБРИ РОДЕ“ слушаоцима предочавамо дух времена с размеђа векова, говоримо о идејама романтизма и модернизма и њиховом преображењу и манифестовању у модерној… За ослиокавање динамизма традиционалног и модерног у модерни нема светлијих и типичнијих примера, но што су Шантић и Дучић.

„Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.