Угалерији Мостови Балкана у четвртак, 19. септембра, у 20 сати, биће отворена изложбе радова Весне Зарев и Зорана Вранешевића под називом „Дијалог о бесконачности”.

Ова изложба уметничког пара Весне Зарев и Зорана Вранешевића обухвата серију дигиталних цртежа Весне Зарев и скулптура и објеката Зорана Вранешевића. Аутори изложбе се у свом раду, кроз индивидуалне поетике и различите медије изражавања, баве испитвањем математичког, филозофског и теолошког тумачења појма бесконачности.

Цртежи Весне Зарев припадају циклусу радова „Бинарне структуре” чији је процес разраде започет 2017. године и који проистичу из испитивања апстрактних модела математичке интерпретације бесконачности.

Цртежи су изведени промишљено према принципима математичког реда, правилности, успостављања логичких веза у поступку грађења орнаменталних нумеричких структура са потенцијалом бесконачног раста. Орнаментална грађа цртежа је референца о структури заснованој на расту, метафора за облик изведен из природног процеса развоја, који теоретски никад не престаје.

Универзалност орнаметалног мотива, заступљеног у свим временима и цивилизацијама, изван своје естетске функције, може се тумачити као знаковни језик изражавања нематеријалности у настојању да се прикаже лична рефлексија система бесконачности у датом временском и просторном оквиру.

Скулптуре и објекти Зорана Вранешевића су одабир радова из два циклуса „Пластичке везе” и „Бесконачна слојевитост” који су започети 2015. године. Радови су базирани на истраживању бесконачности, кроз прожимање стуба и орнамента у стваралачком изразу. Стуб и орнамент су узети као једни од најснажнијих симбола људске цивилизације. Орнаментална форма која је без почетка и без краја и форма стуба која у метафизичком смислу повезује тло и небо, хоризонталу на којој се одвијају свакодневне активности и сферу неба у којима владају другачије законитости. Циљ овог истраживања је досезање до основног, есенцијалног елемента стуба и орнамента. Понављањем основног градивног елемента из кога настају скулптуре и објекти сугерише се бесконачни ток који повезујем са мисаоном, умно – срдачном молитвом која се константно понавља. Отац Тадеј „Какве су ти мисли такав ти је и живот“.

Пред отварање изложбе, говоримо са шефом галерије „мостови Балкана“, кустосом Ненадом Ристовићем: