Пројекат Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији у организацији Нордијске пословне алијансе започет је у блиској сарадњи четири нордијске амбасаде у Србији (Данска, Финска, Норвешка, Шведска). Партнери на пројекту су Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Стална конференција градова и општина (СКГО), а све под крилатицом заједничких вредности иновативности, одрживости и инклузивности. Велику подршку пројекту пружају Министарство за информисање и телекомуникације и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Као седиште Државног дата центра, Крагујевац је изабран као почетна тачка лансирања пројекта. Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић свечано је отворио догађај и истакао:

Главни циљ пројекта је креирање Мапе пута за развој паметних градова у Србији, рекла је Ива Петровић, извршна директорка Нордијске пословне алијансе

“Дошло је време паметних градова, у којима нам савремена технологија омогућава да град прочитамо. Важно је доћи до оптималних решења која ће задовољити потребе свих грађана, а при томе уштедети време, енергију и новац”, навео је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Медијима су се обратиле и амбасадорке Шведске и Данске.