„Изливање и паљење ратарских свећа је део друштвених обичаја, ритуала и свечаних догађаји у којим становници села Тршић, Коренита, Зајача, Пасковац, Горња Борина, Козјак, област Јадар, општина Лозница, западна Србија настоје да обезбеде бољи род усева, плодност стоке и здравља укућана и добробит читаве заједнице.

Обичај изливања и паљења ратарских свећа део је васкршњих обичаја на подручју западне Србије који обухвата израду свећа од чистог воска и њихово приношење манастиру Троноша током последње недеље васкршњег поста. Становници села у околини манастра током васкршњег поста, скупљају прилоге (восак или новац којим се восак купује) за изливање ратарских свећа. На Велику среду изливају се две свећа, тешке по 50 килограма и високе око 1,5 метар и на Велики четвртак, после подне, доносе свеће до чесме Девет Југовића у близини манастира, где их украшавају цвећем и у поворци носе до манастирског двориша.

О овој обичакној пракси, динамичном односу елемената народне и хришћанске културе о ком сведочи обичај који се на Листи елемената нематеријалног културног наслеђа нашао на четвртом месту, данас говоримо са кустосом етнологом Аном Чугуровић која нам се у програм укључује из Тршића. Ана нас причом води кроз векове ове обичајне праксе, али, (као и њене колегинице, етнолози кустоси Данијела Филиповић и Јелена Куртић са којима смо говорили у претходним издањима емисије Етно Србија), Ана Чугуровић ће нас овом темом увести у културни амбијент Јадра и западне Србије и дочарати колико је култура једног народа условљена природом и какво смо богатство наследили, те најавити теме које ћемо тек отварати пред нашом слушалачком публиком: