У четвртак, 26. октобра, на навечерје празника Преподобне мати наше Параскеве, од 17 часова, отпочело је молитвено прослављање светитељке и заштитнице нашега храма у крагујевачком насељу Виногради.

Празничним бденијем началствовао је намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, уз саслужење свештенства и гостију из крагујевачког намесништва. За певницом је био хор ученика крагујеваче бохословије на челу са њиховим професором, јерођаконом Василијем Старовлахом. На радост великог броја верника који је дошао у наш храм да се молитвено обрати Богу и преподобној Параскеви, богослужење је настављено 27. октобра Светом божанственом Литургијом која је почела у 9 часова, на челу са пречасним намесником, протој.- ставрофором, о. Рајком и часним оцима, саслужитељима: протојереј Мирољуб Миладиновић, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Александар Сенић, јереј Урош Костић и ђакон Саша Павловић. Одговарање на Св. Литургији је преузео хор Саборне Цркве на челу са диригентом протојерејем Драгославом Милованом. Богонадахнуту беседу, после прочитаног јеванђелског зачала, је произнео протонамесник Немања Младеновић пожелевши свима окупљенима да се угледају и огледају на живот каквим је живела Преподобна мати наша Параскева.

Многобројни народ, како парохијани насеља Виногради и Денино Брдо тако и верни народ из осталих насеља града Крагујевца, међу којима су била најбројнија дечица, узели су учешћа у заједничкој молитви и евхаристији. На крају Свете Литургије уследила је литија око храма и свечано резање славског колача. Овогодишњи домаћин и колачар био је господин Светислав Раденовић са својом породицом који је за све госте и верни народ припремио пригодно послужење у порти храма. Свечаност је настављена трпезом љубави у ресторану “Мала Авала” у присуство домаћина, свештенства, чланова црквеног одбора и осталих гостију.

извор – сајт епархије шумадијске

Екипа Радија Златоустог била је на прослављању Свете Петке у истоименом храму у Виноградима и том приликом забележили смо следеће беседе: