Поводом прославе 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића,Град Крагујевац организује током читаве године интересантне културно-уметничке садржаје.
На сам дан рођења 16. септембра од 19 часова ће у организацији Народног музеја и Музичког центра бити одржан игроказ „Запис Михаила кнеза“ по тексту Владимира Ђорђевића испред Кнежевог и Амиџиног конака. Учествују глумци Књажевско-српског театра, градски хор „Лицеум“ и секстет ГКО „Шлезингер“. Хором диригује Катарина Станковић.

Касније, у 21 час ће на Ђачком тргу у првом делу концерта симфонијског оркестра Музичког центра бити изведена дела из 19. века Јосифа Шлезингера, Владимира Ђорђевића, Јохана Штрауса-млађег, а у наставку композиција „Што се боре мисли моје“ Алојза Калауза писана на текст кнеза Михаила Обреновића. Биће то крагујевачка премијера овог вокално-инструменталног дела коју је оркестрирао Марко Нешић. Солисти су Војислав Спасић и Даница Спасојевић. У другом делу концерта наступиће познати рокери нашег града заједно са симфоничарима и извешће неколико познатих рок и поп балада у кооперацији са Домом омладине.

Диригент, доцент Марко Нешић, наш је данашњи саговорник: