У данашњој емисији из серијала „Задужбине Карађорђевића“ представљамо вам Полимски музеј у Беранама који је задужбина краља Александра I Карађорђевића.

Када је краљ Александар I Карађорђевић 1925.године обишао племе Васојевића као своју задужбину поклонио је зграду Дома трезвености, прву грађевину таквог назива која је препозната као центар духовности на простору Васојевића и читаве Црне Горе.
Радови на изградњи Дома трезвености трајали су све до 1934. године, јер се радило о озбиљној грађевини за коју је требало обезбедити позамашна новчана средства. По завршетку зграде изнад улазних врата постављен је ћирилични натпис „Дом трезвености“. Тај натпис је измењен наредне године, након погибије краља Александра, натписом: Први дом трезвености витешког краља Александра I ујединитеља“.

Први Дом трезвености на овим просторима, у коме је Полимски музеј у Беранама, а који је тема наше данашње емисије, изграђен је ради сузбијања алкохолизма и пропагирања здравог живота младих људи. Да Дом трезвености, данашњи Полимски музеј у Беранама, није био једина задужбина краља Александра I Карађорђевића у Црној Гори, за данашњу емисију говори Виолета Фолић, директорка Полимског музеја у Беранама.