Никола Тесла је наш највећи и светски проналазач.
Са преко 300 патентираних проналазака у области електротехнике био је испред времена у коме је живео. Многи од тих проналазака су и данас велика тајна и непознаница, што
говори о генијалности нашег изумитеља.
Без његових проналазака у области наизменичних струја се не би могао замислити живот
данашњих генерација. Развој индустрије без електромотора које је конструисао не би био тако напредан. Принципи преноса електричних сигнала у области телекомуникација су засновани на његовим проналасцима. Својим делима трасирао је будућност какву данас имамо и какву ће имати даље генерације.
Истраживањима у области наизменичних и полифазних струја бавио се до 1891. године у
лабораторији у Њујорку, до својих 40-тих година живота. Након тога посветио се нечему што је тада било незамисливо, а и данас је донекле непознаница, а то је рад на бежичном преносу електричних сигнала и електричне енергије. То су истраживања која је обављао у лабораторијама у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајланду у периоду од 1899. до 1907.године. Тај други период његовог рада је веома мало познат и биће предмет прадавања које ће се вечерас, од 18 сати, одржати у Свечаној сали ПМФ-а. Детаље нам приближава Ненад Стевановић, професор при Институту за математику на ПМФ-у.