На згради Градске дворане „Шумадија“ 26. јула су његова екселенција амбасадор Краљевине Холандије у Републици Србији Јост Реинћес и градоначелник Крагујевца Никола Дашић у присуству чланица Градског већа и ликовне уметнице, ауторке Катарине Фајгељ открили плочу, испод мурала са ликом Љубице Марић, прве српске школоване композиторке и једне од првих жена диригенткиња у Европи, која је рођена у Крагујевцу.
Мурал је настао у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“ који реализује амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за женске студије, Културним центром ГРАД и градовима у Србији. Након откривања плоче, у Кући Ђуре Јакшића,настављен је разговор о лику и делу Љубице Марић, положају и равноправности жена.
Преносимо Вам предавање др Сање Пантовић, професорке ФИЛУМ – а о Љубици Марић, које је одржала јуче у приссуству амбасадора Краљевине Холандије, Јоста Реинћеса, Гордане Дамњановић,чланице Градског већа за социјалну и здравствену заштиту и Невене Николић из Одељења за културу, медије и јавну дипломатију Амбасаде Холандије::

Пре тога, након откривања плоче, о свом раду на муралу и Љубици Марић, уметница Катарина Фајгељ изјавила је за крагујевачке медије: