На дан Светог Василија Острошког, 12. маја 2022.године улицама Никшића прошла је Световасилијевска литија која се традиционално одржава од 1996. године, у спомен на дан када су светитељеве мошти походиле овај град, а коју је у пратњи домаћина Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, предводио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, известила је Весна Девић, а пренела Митрополија црногорско-приморска.
У свесаборној литији, која се кретала градским улицама, учествовали су архијереји СПЦ и других помесних цркава: Високопреосвећена господа митрополити: крфски, паксонски и Диапонтијских острва Нектарије и црногорско-приморски Јоаникије и Преосвећена господа епископи: милешевски Атанасије, диселдорфски и немачки Григорије, западноамерички Максим, источноамерички Иринеј, крушевачки Давид, тимочки Иларион, буеносаирески и јужноамерички Кирило, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, ремезијански Стефан, са многобројним свештенством и монаштвом.

Сабранима се прво обратио Епископ будмиљанско-никшићки г. Методије који је заблагодарио Патријарху Порфирију и браћи архијерејима на доласку и свима пожелео добродошлицу:

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је прво све поздравио најрадоснијим поздравом Христос васкрсе – Ваистину васкрсе, поручивши свим народима, свим људи да се радују јер Господ живи Васкрсе ради нас људи и ради нашег спасења, ради свих људи и сваког човека, независно од тога ком народу припада, независно чак и од тога на који начин се Богу моли.

Звучни записи беседа Епископа Методија и Патријарха Порфирија преузети су са јутјуб канала Острог ТВ студио.