Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић ове године обележава 45 година постојања, а овај јубилеј прославио је концертом фолклора и самосталним Концертом Народног оркестра Светозар Марковић 10. априла 2022.
Негујући традиционалну игру и песму као драгоцено средство повезивања и универзални језик комуникације, ансамбл је представљао „традицију у покрету” на сценама Србије и широм света. Снага игре и традиције везала је 45 година континуитета, небројено много насмејаних лица и нераскидивих веза и пријатељстава.
45 година касније „традицију у покрету” сада носе неки нови млади људи, нова енергија и ентузијазам. На сцену доносе традиционалне игре у широком спектру разноврсности облика, стила, боја, украса, мелодија и песме. На концерту су наступили извођачки ансамбли, Први, Ансамбл ветерана и Дечији, Певачка група Студенац и Народни оркестар Светозар Марковић.
У склопу обележавања јубилеја, Крагујевчане очекује још један Концерт Народног оркестра Светозар Марковић, који ће се одржати 17. априла, у 19 сати , такође на сцени Књажесвко-српског театра.
О јубилеју говоримо са Марином Бурић, дугогодишњим чланом Ансамбла и Јеленом Крстић, уредницом програма аматерских делатности СКЦа: