Поводом 18. годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији, Дом културе у Грачаници као и сваке године 17. марта организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Обележавање осамнаесте годишњице злочина над српским народом, његовом духовном и културно-историјском баштином почеће у 11 часова парастосом у манастиру Грачаници, наставиће се у 11,30 сати полагањем белих ружа испред уметничке инсталације Мissing испред Дома културе, где ће бити отворена традиционална изложба радова са ликовне колоније Јесен у Призрену. Академија посвећена Погрому биће одржана у подне, а у 21 час биће приказан филм „Мрак“ редитеља Душана Милића.

На академији ће учествовати представници Епархије рашко-призренске, Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, представници локалних самоуправа, Удружења породица косметских страдалника, чланови породице жртава, Ансамбл Венац и вокални солиста Миљана Славић. Радња филма „Мрак“ редитеља Душана Милића смештена је управо у време мартовског погрома у јужној спрској покрајини, а филм ће сутра увече бити премијерно приказан у Грачаници. Организатори обележавања годишњице мартовског погрома су Дом културе „Грачаница“, Галерија уметности Приштина-Грачаница, Епархија рашко-призренска, Удружење породица косметских страдалника уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. Заинтересовани ће програм моћи да прате уживо преко Фејсбук странице Дома културе „Грачаница”, напомињу организатори.

У мартовском погрому на Косову и Метохији страдало је 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4.000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира.