Организације цивилног друштва, медицинска и медијска удружења окупљена у групи „Вакцинише се!“ обртили су се учесницима јавног и политичког живота, посебно лидерима и лидеркама политичких партија, покрета и група, поводом све чешћих и гласнијих порука против вакцинације. У обраћању о којем смо разговарали са Драгославом Барзут, мрежноом координаторком „Грађанских иницијатива“ се између осталог каже:

Плурализам политичких ставова и слобода говара не укључују свесно и циљано негирање научних чињеница и изношење неистина о заразној болести са којом је човечанство суочено, методама које се примењују у лечењу оболелих и вакцинацији која би требало да сузбије пандемију вируса САРС-Цов-2.
Изношење различитих погледа и критика на понуђени одговор државе на здравствену кризу, потребно је и корисно. Оно што је штетно и по читаву заједницу погубно, било да долази од представника/ца власти или представника/ца опозиције, јесте негирање или релативизовање болести и њених последица, ширење атмосфере страха и заступање ненаучних ставова и теорија завере који грађане и грађанке одвраћају од вакцинације.
Србија се налази у драматичном епидемијском тренутку. Октобар је по званичним подацима најсмртоноснији месец од почетка епидемије са укупно 1721 умрлом особом. Стање у ковид болницама и амбулантама је најтеже од почетка епидемије. После 19 месеци исцрпљујуће борбе за животе најтеже оболелих, наши здравствени радници у црвеним зонама су на рубу физичке и менталне исцрпљености.
Још једном наглашавамо: вакцинација представља најефиксније средство у борби против заразе. Вакцине против Ковида-19 су најиспитиваније вакцине до сада и њихова безбедност и ефикасност потврђена у поузданим клиничким студијама.
Позивамо институције, нарочито научне и образовне, да саберу своје снаге и делују проактивно – да постану баријера обманама и манипулацијама које долазе од неодговорних група и појединаца.
Позивамо медијске куће, уреднике и уреднице, новинаре и новинарке да истражују, пруже грађанима и грађанкама поуздане и проверене информације, а медијски простор не уступају личностима које износе грубе и опасна неистине.
Позивамо колеге и колегинице из организација цивилног друштва да допринесу ширењу истине о вакцинама и њиховом значају, нарочито у локалним заједницама у којима делују.
Више него икада потребно нам је одговорно понашање и стварна солидарност свих учесника у јавном и политичком животу како бисмо се изборили са заразом и преживели као заједница.
То је данас најважнији заједнички задатак и он нема алтернативу!