„Велика датотека вас посматра“ назив је поглавља о слободи у књизи „21 лекција за 21 век“ , познатог израелског интелектуалца и историчара Јувала Ное Харареа у којoj нам он предочава могућност успостављања дигиталне диктатуре. Он нас подсећа да је у давна времена земља била најважније власништво на свету и да се читава политика састојала од борби за превласт над земљом. У модерно доба машине и фабрике су постале важније од земље, а политички окршаји водили су се око власти над тим виталним средствима производње. У 21. Веку, који ми сада живимо, подаци ће истиснути и земљу и машине, и већ то чине, а најважније битке сада се воде око надзора над протоком података.
Наша нова емисија „Дата свет“ управо ће покушати тиме да се бави. Гугл и други интернет концерни јесу нови феномени. Пред нама су изазови сасвим нове врсте. Чињеница је да смо са дигиталним дата светом, закорачили у непознато.
Одговоре су нам давали философ Саша Миленић, Зоран Ђоровић , директор привредног друштва еКГ ИнфоДата Крагујевац , Данило Савић, директор Дата клауд технолоџи у државном Дата центру и адвокат Родољуб Шабиће, некадашњи повереник за информације од јавног значаја.