У суботу, 12. јуна, Градска туристичка организација „Крагујевац“ организоваће туристичку водичку туру „Ђура у Крагујевцу“, која је посвећена службовању сликара и песника Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

Тура је аутобуског карактера и кренуће са Трга код Крста, у 11 часова, а затим проћи поред места где се налазила гимназија у Ђурино време, до куће у Карађорђевој улици, која је подигнута на месту некадашње куће у којој је живео знаменити сликар и песник. После посете кући Ђуре Јакшића, тура ће проћи и поред „Шишкове кафане“ и кафане „Код јелена“, у којима је Ђура често седео са пријатељима, чак и писао песме.

Као што је и њега пут из Крагујевца водио у левачко село Сабанту, тако ће се и тура наставити тим путем, уз посету манастира Липар и села у коме је написао по многима једну од својих најлепших песама „На Липару“. Тура се завршава у Горњој Сабанти, у сеоском туристичком домаћинству „Кочин конак“, где ће туристи бити послужени „Ђуриним колачем“, специјално осмишљеним за ову водичку туру.

Туристичка водичка тура „Ђура у Крагујевцу“ јединствена је по томе што обухвата културни, историјски, еко, етно туризам и гастрономију.

Карте, по цени од 400 РСД, се могу купити у Туристичком информативном центру.
Више о овој водичкој тури и осталим турима ГТО, колегиница Ана Брзаковић говорила је с директором ГТО-а, Бојаном Павловићем: