Уздању Старе скупштине, поводом Дана града – Ђурђевдана, одржана је Свечана седница на којој су традиционално уручене Ђурђевданске награде, као и признања Заслужни грађанин града Крагујевца и Плакета Светог Ђорђа.

Захваљујући поштовању противепидемијских мера и имунизацији, данас смо у прилици да у овом здању одржимо и Свечану седницу Скупштине града. Прошле године нисмо могли ни да мислимо о томе. Био је то први, а надам се и последњи еЂурђевдан крај малих екрана. Између два Ђурђевдана много је Крагујевчана који су изгубили битку са корона вирусом. Међу њима су и лауреати Микица Здравковић и др Бора Евтов. Годишњу награду града Крагујевца добија и Дом здравља односно запослени. Заслужено.

Захваљујем се свим суграђанима који су се вакцинисали и молим све оне који нису да помогну свом граду да што пре стигнемо до колективног имунитета. То је једини начин да наставимо даље, да градимо и развијамо наш град за бољу и сигурнију будућност наше деце – рекао је градоначелник Никола Дашић, у свом обраћању.

Планови су нам велики. Уз подршку државе и председника Републике, Крагујевац полако поставља јаке темеље за пут напретка, повећање запослености, унапређење инфраструктуре и квалитета живота у свим областима.

Захваљујући средствима Републике, приводе се крају два велика пројекта станови за припаднике снага безбедности у насељу Денино брдо и Палата правде. После пола века планирања, идеја о изградњи северне обилазнице коначно је конкретизована. Један од најважнијих пројеката је прелазак Градске топлане са угља на гас. Захваљујући средствима из републичког буџета у износу од 12,5 милиона евра коначно ће бити решен вишедеценијски проблем аерозагађења у граду, истакао је Дашић.

Међу пројектима урбане одрживости су изградња новог постројења за пречишћавање отпадних вода и Регионалне депоније за управљање отпадом.

Ове године сређивањем старих фасада у старом градском језгру као и реконструкцијом Трга Војводе Радомира Путника покушаћемо да вратимо изгубљену функцију центра града као места сусретања и дружења.

Крагујевац, некадашња престоница Србије, не стаје, гради се, расте и развија своје капацитете како би постао место где ће наша младост моћи да оствари своје професионалне циљеве. Стварамо нове вредности и имамо чиме да се похвалимо пред нашим књазом, поручио је Дашић.

И ове године на Свечаној седници градоначелник Никола Дашић и председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић, уручили су Ђурђевданске награде и признања.

Овогодишњи лауреати су Удружење грађана „Опера Нова Крагујевац“ у области уметности , проф. др Маја Анђелковић у области науке, а у области медицине, постхумно др Бора Евтов. Ученици Прве крагујевачке гимназије Илија Витошевић, Петар Михајловић и Митар Арсовић, добитници су Ђурђевданске награде у области образовања, а Горан Илић за резултате у спорту. У области хуманитарног карактера, награде су припале Дому здравља Крагујевац и запосленима у овој установи за отварање прве Ковид амбуланте у Србији 20. марта 2020. године и одличну организацију и функционисање у отежаним условима, као и Игору Јанковићу за испољену храброст и пожртвованост приликом спашавања учесника саобраћајне несреће.

Звање Заслужни грађанин града Крагујевца припало је Мирку Пузовићу, најтрофејнијем боксеру из Крагујевца за изузетан и вишегодишњи допринос афирмацији града у земљи и иностранству. Одлуком градоначелника града Крагујевца, Плакета Светог Ђорђа додељена је Миодрагу Здравковићу – Микици, басисти бенда ЧБС и једном од оснивача Арсенал феста, постхумно, за афирмацију града Крагујевца.

Испред лауреата, говорила је проф. др Маја Анђелковић: