Христос васкрсе!

Средином марта Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован примио је у својој Епископској резиденцији у Крагујевцу културно-уметничко друштво „Велики народни оркестар” Ненада Милановића Пегија. Познати по безбројним хуманитарним концертима и наступима на прославама Српске правславне цркве ови музичари где год да су наступали, били су достојни представници Шумадије и њеног становништва. Ове године они славе свој јубилеј, тридесет година постојања. Тим поводом имајући у виду њихово уметничко стваралаштво, као и хуманитарну делатност, Његово Преосвештенство Г. Јован уручио је своју Архијерејску грамату признања, са жељом да своја знања пренесу млађим поколењима.
У нашој васкршњој емисији „Наши разговори” разговарамо са вођом Великог народног оркестра Ненадом Милановићем Пегијем о томе шта ова грамата значи за њихов будући рад.
Такође наш гост нам прича и о томе како је настао Велики народни оркестар, својеврсна академија народне музике, ко су све били његови чланови, о честим хуманитарним наступима али и плановима и ускором концерту на београдском „Коларцу”.
Оркестар је познат и по свом пројекту „Музика за ризнице” којим је нашој али и светској јавности предочио заборављену музику са српских дворова али и по сарадњи са Хором „Архангели” Воје Сасића.
Мисија овог оркестра је очување изворне праве музичке традиције нашег народа али и повезивање добрих, племенитих и часних младих људи. У емисији „Наши разговори” Радија „Златоусти” слушамо музику Великог народног оркестра у избору нашег госта Ненада Милановића Пегија.