Данашњу „Читаоницу“ посвећујемо Милици Новковић, ауторки књига „Породични буквар“ и „(Бит)ка љубави“, која је осмислила и програм „Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи“, основала је и Центар за изворно васпитање, а напустила нас је 1.априла ове године.

Милица Новковић рођена је у Земуну 1947, а одрасла је у Ђакову и Црвенки. Гимназију је завршила у Врбасу, а Филолошки факултет у Београду (југословенска и светска књижевност). Двадесетпет година је била професор у основним и средњим школама Београда. Примењивала је велико педагошко дело покојног професора Петра Савића.

Своје огромно искуство у примени „Нове школе“, која почива на принципу односа без казне и без награде, је применила у раду у свом вртићу „Добар ђак“. Сво своје искуство и знање претаче 1999. у књигу „Породични буквар“, коју намењује савременој породици. Милица је схватила, да је усвајање „плишаног“ васпитања, укидање штапа, а усвајање „шаргарепе“ нанело велико штету породици, па тиме вртићу, школи и друштву у целини.

Имали смо срећу и част да нас Милица Новковић угости у свом дому пре пар година и данас слушате део нашег тадашњег разговорау коме смо представили књигу „Породични буквар“ и разговарали о изворном васпитању.