Под покровитељством Светске здравствене организације 7. априла сваке године од 1948. обележава се Светски дан здравља. Због пандемије ЦОВИД-19 овај датум је прошле године посвећен подршци медицинским сестрама и бабицама, а ова тема, као и питања стандарда и квалитета здравствених услуга и превенције у циљу очувања здравља људи, остали су максимално актуелни и ове године.
У извештају Србија 2030 – припремљеност Србије за спровођење Агенде 2030,наводе се подаци Светске здравствене организације да у Србији на 10.000 становника долази просечно 31,25 лекара. То нашу земљу, наводи се у овом документу, сврстава у категорију земаља са најбољом покривеношћу у свету. Са друге стране, број медицинских сестара и бабица на 10.000 становника износи 60,86, по чему наша земља заузима 55. место у свету од 194.
Извештај су припремиле организације цивилног друштва окупљене око Платформе за општедруштвени дијалог о спровођењу циљева одрживог развоја у Србији “Одрживи развој за све”, коју уз подршку влада Швајцарске и Немачке имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ кроз пројекат Немачке развојне сарадње “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”.
Наш саговорник је Богдан Гавански, пројектни менаџер ГИЗ-а