Универзитет у Крагујевцу био је домаћин свечаности доделе награда из Фонда Ненада М. Костића за хемијске науке, 22. септембра 2020.
Свечану доделу награда из Фонда Ненада М. Костића за хемијске науке поздравио је проф. др Владимир Ранковић, проректор за научноистраживачки рад, указујући да је стратешка опредељеност Универзитета у Крагујевцу да подстиче и награђује најуспешније студенте и истраживаче, додељивањем Универзитетских стипендија, Светосавске награде, доделом станова младим истраживачима и на друге начине.

Проф. др Ненад М. Костић у својој беседи указао на важност подстицања дискусије и аргументоване размене мишљења, нарочито у академској и научној јавности.

Управни одбор и оснивач Фонда су, размотривши све материјале приспеле на конкурс за најбоље дипломске и мастер радове одбрањене у периоду од 1. априла 2019. до 30. априла 2020. године, донели одлуку да се награда у износу од 950 евра додели:

– Николини М. Тодоровић са ПМФ-а Универзитета у Новом Саду за мастер рад „Биохемијска карактеризација молекулских детерминанти укључених у фотоконверзију, сигналну трансдукцију и стабилност хомодемерне фитохромактивиране дигуанилат-циклаже“, који је израдила уз менторство др Наташе Симин, ПМФ Нови Сад и доц. др Андреаса Винклера (Andreas Winkler), са Технолошког Универзитета у Грацу (Аустрија);

– Јовани З. Станковић са ПМФ-а Универзитета у Крагујевцу за мастер рад „Синтеза, карактеризација и биолошка активност комплекса сребра (I) са N, N’, N’’, N’’’ – тетракис (2-пиридиментил)-1,4,8,11-тетрасзацикло-тетрадеканом“, који је израдила под менторством доц. Др Биљане Глишић, ПМФ Крагујевац.

Ванконкурсна награда од 950 евра додељена је др Зорану Радовановићу, редовном професору Медицинског факултета у Београду, у пензији, за допринос јавној дискусији о хемијским проблемима.

Иако у медијима није било најаве овог догађаја, екипа радија Златоусти била је на промоцији књиге проф. др-а Зорана Радовановића, МЕДИЦИНA, ЕТИКА И ПОЛИТИКА, дан раније, у амфитеатру Факултета медицинских наука, и забележила шта је о овој награди и фонду рекао проф. др Зоран Радовановић, те како је промоција књиге затворена објашњењем социолошкиње Леле Вујошевић из крагујевачког Центра за научноистраживачки рад САНУ, о фондацији Ненада М. Костића и важности јавне дискусије.