У суботу, 5. септембра у Музеју „21.октобар” у Шумарицама отворена је документарна изложба и одржана научна конференција на тему „Јасеновац – право на незаборав”. Изложба и научна конференција „Јасеновац – право на незаборав” уприличени су поводом 75 година од завршетка Другог светског рата, ослобођења Аушвица и пробоја логораша из Јасеновца.
У првом делу данашњег прилога о изложби у Шумарицама чућете поздравне речи градоначелника Крагујевца Николе Дашића, затим и изјаве Ивице Дачића, потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова као и Зорана Ђорђевића, министра за рад, запошљавања, социјална и борачка питања.
На скупу у Шумарицама говорила су и некадашња деца логораши који су преживела холокауст. Једна од њих је и Смиља Тишма, преживело дете из Јасеновца.
На манифестацији која има јасну поруку „Јасеновац – Аушвиц Балкана никада више!” говорио је и потомак Николе Тесле Лазар Косановић.
О страдању Срба у Јасеновцу, у суботу на манифестацији „Јасеновац – право на незаборав”, говорио је и публициста Драгослав Бокан.