Слушамо ових дана разне приче о томе како се друге земље и градови организују за суочавање са пацијентима оболелим од корона вируса, али је мали број информација о томе колико смо спремни на нивоу Крагујевца. Радио Златоусти је покушао да пронађе одговоре на ова питања код др Предрага Делића, епидемиолога из Института за јавно здравље где је јуче одржан састанак у вези организације заштите од епидемије, односно сада и неке врсте пандемије. Осим са др Предрагом Делићем разговарали смо и са др Олгицом Гајевић, директорком Инфективне клинике у Крагујвцу коју смо питали да ли има довољно респиратора, а како је организован Служба хитне медицинске помоћи за прихват потенцијалних пацијената одговор смо потражили код др Јелене Тијанић, начелнице ове Службе. Разговарали смо и са др Славицом Лончар о прихватању пацијената на нивоу амбуланата Дома здравља.
У току је набавка заштитне опреме за медицинске раднике, држава је преузела надлежност над расподелом производње заштитне опреме у Србији, то се односи и на маске, асепсол и слично које грађани Крагујевца ових дана безуспешно траже по апотекама, Хитна медицинска помоћ има посебно возило и изолациону просторију, но нико не жели да каже колико имамо респиратора у Крагујевцу, односно механичких помагала, само тврде да не треба дизати панику. Уосталом послушајте шта су нам тачно рекли.
Доктор Предраг Делић епидемиолог координатор је свих активности. Ево шта је он рекао у разговору за Радио Златоусти.

Колико је Инфективна клиника спремна да се суочи са овим вирусом, али и да ли има других сличних вируса, зашто је пре неколико дана умро младић стар 25 година, разговарали смо са др Оливером Гајевић.

Питали смо и начелницу Службе хитне медицинске помоћи у Крагујевцу како су организовани за прихват и превоз потенцијалих пацијената са корона вирусом.

Ево и информације о спремности амбуланата Дома здравља. Разговор смо водили са др Славицом Лончар.