У оквиру Октобарских свечаности града Крагујевца, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Историјским институтом из Београда средином октобра је организовао округли сто на тему „Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века”.
Намера Центра је била да се овим скупом научни фокус усмери на историју Крагујевца у својеврсном раздобљу транзиције до које је дошло у другој половини 19. века, а која је недовољно истражена тема, уз наду да ће се у наредним скуповима обрађивати различити историјски периоди Крагујевца, што ће се допринети не само бољем познавању историје града, већ и Србије у 19. веку.
У наредне три емисије КГ хрестоматије пренећемо вам делове излагања наших угледних историчара, учесника овог скупа на ову тему.

Скуп је после поздравних говора започео излагањем архитекте др Злате Вуксановић Мацуре са Географског института „Јован Цвијић” при САНУ на тему „Урбана матрица Крагујевца средином 19. века”.
Скуп је настављен излагањем др Александре Вулетић са Историјског института у Београду на тему „Формирање водећег друштвеног слоја у крагујевачкој чаршији и вароши”.
О „Утицају привредног законодавства на развој индустрије у Крагујевцу у другој половини 19. века” говорила је др Јелена Рафаиловић са Филозофског факултета у Београду.