Први „Шумадијски фестивал ракије” одржан је у хотелу „Крагујевац”, у четвртак, 5. децембра и на њему је излагало преко 40 излагача из читаве Србије. Посетиоци су имали прилику да дегустирају најбоље српске ракије, шљивовицу, дуњевачу, виљамовку, кајсијевачу, ракију од малине, јабуке, дудиња… Цена улазнице је била специјална чашица за дегустацију. Фестивал ракије организовала је Регионална асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија” у сарадњи са Регионалном привредном комором, Регионалном агенцијом за економски развој, Скупштином града Крагујевца, Центром за пољопривреду и рурални развој и Градском туристичком организацијом Крагујевац.
О томе како је протекао Први фестивал домаћег националног и традицоналног бренда разговарамо са једним од његових организатора Гораном Мијаиловићем, произвођачем бренда „Завет”.
О успешности фестивала националног бренда жестоког пића и ширењу ракијске културе разговарамо са једним од излагача Александром Коларевићем испред Подрума „Драмићанин” произвођачем робне марке „Калуђерка.