Крагујевачки новинари јуче су поново указали на катастрофалан положај у који су доведени, уз остало, и упорним кршењем закона од стране градоначелника. Акцију „Изађи из мрака”, која је одржана испред Скупштине града, организовала је „Грађанска иницијатива”, уз подршку Независног удружења новинара Србије .
На скупу је поновљено да пуних пет година локална власт и градоначелник Крагујевца Радомир Николић, једини у Србији, нису расписали конкурс за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања, али и да се, противзаконито финасира Радио-телевизија Крагујевац. Такође, новинари су подсетили да градоначелник, као и други функционери локалне власти, изјаве дају само, такозваним подобним медијима.
Због свега тога одлучено је да се градоначелнику испоставе три кључна захтева – расписивање конкурса, извештај о трошењу буџета предвиђеног за медије у овој години, као и да се рад градске власти учини транспарентнијим, односно да функционери постану доступни новинарима из свих редакција, што, уз остало, подразумева и отварање за јавност седница Градског већа.
Новинарска делегација је покушала да захтеве уручи градоначелнику, али је он то одбио и упутио их на шефа свог кабинета. У прилогу који следи послушајте изјаве Бојане Влајовић Савић, из Удружења „Рес публика”, Вукашина Обрадовића испред НУНС-а и Мирослава Јовановића, главног уредника „Крагујевачких” новина.