У среду, 6. новембра, у СКЦ-у одржана је трибина о рађању грађанства у Србији, теми из историје Крагујевца, која даје врло занимљиву слику прошлости града. Наиме, средином 19. века, одлуком власти Кнежевине Србије, сви Јевреји који су се бавили трговином требало је да буду из других вароши „изгнани” (како се каже у декретима) из других српских градова у Београд. Међутим, грађани Крагујевца су потписали једну петицију коју су упутили кнезу и која је, на крају, резултирала одобрењем од стране кнеза А. Карађорђевића да њихов суграђанин, Јеврејин Јосиф Јозефовић не буде изгнан из вароши.
То је веома важан, и први пример грађанске иницијативе и њеног делотворног резултата у нововековној Србији, а издваја га и то што се радило о припаднику једне, у том тренутку, дискриминисане мањине.
Учесници трибине које ћете чути у рилогу који следи су: Ненад Глишић из СКЦ-а, модератор вечери, историчарка др Олга Манојловић Пинтар и њене колеге др Александар Милетић и др Срђан Милошевић из Центра за историјске студије и дијалог.