Тема о положају ратних инвалида у данашњем друштву нераскидиво је повезана са целокупном проблематиком ратних ветерана уопште. Не само када је у питању њихов социјални статус који се разликује од земље до земље у региону, него пре свега када се покуша да се отворено говори о њиховим страховима, траумама, разочерењима… Ту је и онај највећи како после свих ових деценија сагледати оне са друге стране и разбити слику „страшног непријатеља” и поново га погледати као човека после свих демонизација и дехуманизација са једне, друге или треће стране.
Овим проблемом, повезивањем ратних ветерана, најчешћих инвалида рата бави се Центар за ненасилну акцију Сарајево – Београд који је посвећен повезивању људи после рата, ненасилним решењима сукоба и културом сећања, која је незаобилазна тема када су у питању пострадали у рату.
Тим поводом гост наше Пете емсије из циклуса „Див јунак” о положају ратних ветерана данас је Ненад Вукосављевић активиста Центра за ненасилну акцију који ће нам пре свега представити ову организацију.

Емисија „Див јунак” је суфинансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.