Данас почиње Успенски или Госпојински пост.
У Цркви Христовој личност Пресвете Богородице је одувек посебно поштована, а један од видова тог поштовања Богомајке јесте и Успенски (Госпојински) пост који је установљен у Њену част.
Госпојински пост је најкраћи од четири велика годишња поста и траје само 14 дана, од 1. по старом односно 14. августа по новом календару и траје до 28. по грегоријанском или 15. августа по јулијанском календару. Он је посвећен духовној припреми уочи празника Успења Пресвете Богородице. Овај пост је строжији од божићног и апостолског, те православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики пост, све дане „на води“, осим суботе и недеље када је дозвољено уље и вино. Једино на Празник Преображења Господњег једемо рибу без обзира у који дан недеље он пао. Ако сам празник Успења падне у среду (као што је случај и ове године) и петак, не мрсимо већ и тада једемо рибу, вино и уље.
Великогоспојински пост увек почиње на Свете мученике Макавеје 14. августа и траје две недеље. Реч је о једном од најстрожих постова, а обележава се у знак сећања на дан када се Богородице успела на небо.
Великогоспојински пост је најкраћи, али веома строг пост – у односу на који предњачи само Васкршњи пост. Уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре смрти провела у сталном посту и молитви.
Госпојински пост претходи великом празнику Успенију пресвете Богородице, који се у народу назива Велика Госпојина и обележава се 28. августа.